Saltad tandläkarräkning hos käkkirurgen

För tre veckor sedan var jag hos käkkirurgen efter remiss från min vanliga tandläkare för att operera bort en cysta i en rotspets, ingen rolig historia alls från början till slut där en av mina tänder av oförklarlig anledning fick en rotspetsinflammation i våras.

Eftersom jag är skeptisk till tandläkare i vanliga fall så går jag till mina bonusbarns mamma som är tandhygienist för borttagning av tandsten och det var till henne jag vände mig till när jag märkte inflammationen. Allt har känts bra  med behandlingen hos den ordinarie tandläkaren men eftersom knölen i rotspetsen aldrig försvann så skickade de mig på remiss.

Eftersom jag är skeptiskt så bad jag denna käkkirurg att ringa upp mig innan jag bokade tid för att höra mig för om vad han skulle göra och hur mycket det skulle kosta. Jag fick till svar att det skulle kosta ungefär 4000 kr, ingen liten summa… Han frågade om jag hade några bidrag kvar men jag antog att jag inte hade det eftersom jag redan gjort så mycket med tanden m.m.

På operationsdagen var jag där i tid, jag fick en liten drink med lugnande som jag sa till om innan. Operationen gick bra och jag var klar inom utsatt tid där jag fick sällskap av P hem. Sov bort resten av dagen och gick på Alvedon. När jag väl kom för mig att titta på fakturan så blev jag ännu mindre glad 7120 kr minus 1340 kr i statligt tandvårdsstöd = SUMMA 5780 kr. WHAT!!!

Fyra poster av fakturan stod det:
– specialistutredning 1100:-
– röntgenundersökning 270 :-
– omfattande dentoalveolär kirurgi 4850:-
– kompletteringsåtgärd för specialist oral kirurgi per behandlingstillfälle 900:-

En dyr drink?

En dyr drink?

Specialistutredningen borde han ha gjort innan han ringde mig och vi bokade tid, röntgenundersökningen kan tillkomma men det borde ändå vara något som de alltid gör som kontroll efteråt, ingreppet skulle kunna variera i pris men eftersom jag var klar i tid så borde det inte vara några konstigheter. Vad är då kompletteringsåtgärd? Var det drinken som kostade 900 kr? I så fall varför upplyste de mig inte innan så att jag kunde sagt Nej tack jag hoppar drinken om den kostar så mycket som 900 kr.

Jag började med att ringa tandläkaren för att fråga om det blivit något konstigt med fakturan, han var på semester så det var inte mycket till hjälp. Sen ringde jag konsumentrådgivaren på Södermalm och de sa att de kunde inte göra något eftersom tandläkare inte går in under varken konsumentköplagen eller prisinformationslagen. WHAT är vi helt utlämnade till dessa tandläkare? Mitt ingrepp är säkert ganska litet jämfört med vad andra har fått göra och de kanske inte ifrågasätter lika mycket som jag gör, tala om att bli lurad.
Jag fick i alla fall ett telefonnummer till Privata tandvårdsupplysningen, de sa dock också att de inte kunde hjälpa mig men att jag skulle kontakta tandläkaren.

Idag fick jag tag på honom och han gick med på att jag bara skulle behöva betala 4000 kr om det var vad han hade sagt. Skönt….

Men jag har lärt mig:
– Be alltid om skriftlig prisuppgift innan bokning.
– Stå på dig och ring och fråga om du inte är överens.

Life is full of setbacks, Success is determined by how you handle setbacks.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *