Pensionsparandet och livets ironi

Det oranga kuveret öppnade jag knappt de första åren jag fick det. Pensionen kändes och känns lååååååångt bort. Sen så öppnade jag det i alla fall samt andra pensionskuvert som jag fick (varför kan det inte bara vara ett?). Men jag har aldrig loggat in på pensionsmyndigheten och valt bland fonderna så mina ligger fortfarande tryggt kvar där staten har placerat dom eller?

P tog i alla fall med mig till Folksam för ett möte angående försäkringar och pension i veckan. Ett möte jag trodde skulle ta max 1 timme men tog 2,5. Så förutom at jag fixat så jag är försäkrad både för olycksfall och något som kallas diagnos nu så fick hon oss även att börja pensionsspara. Hon berättade att (försäljare så man vet ju inte om det är helt sant) att de som går i pension nu får 80% av det de kännade som statligpension. Vi kommer max få 50% och då om vi jobbar till 67 så vill vi inte helt skära ner på vår levnadsstandard när vi går i pension så får vi helt enkelt själva börja pensionsspara.

För det är ju inte alls som så att mellan 30-40 när man försäker hitta en bostad som passar ens famlj och man är ung och frisk och vill göra saker (resa) att pengarna inte bara försvinner iväg. Sen när barnen är utflugna man sitter hemma själv i sitt stora hus och säkert ett lantställe + två bilar då finns det även pengar över (kanske inte). Jag tycker i alla fall att det är livets ironi. Men då är det försent att börja pensionspara själv i alla fall.

Vi har resonerat som så att vi investerar i bostad nu och sen när barnen är utflugna så kan vi flytta till ett billigare boende och då kunna använda de pengarna på äldre dar. Funkar säkert inte så heller.

Nu fick försäljaren på folksam oss även att inse att vi måste gå in på pensionsmyndigheten och välja vart våra statliga pensionspengar ska placeras någonstans. Mina har gott back med 11% senaste året vilket betyder att jag förlorat hälften av det som sattes in på mig förra året. Kul va! Så jag beställde min personliga kod och skulle logga in för första gången nu på morgonen och göra det personliga pensions valet och så går det inte. Hahaha

image

Jag får helt enkelt vänta tills på söndag med andra ord….

Det här inlägget postades i Övrigt, Saker som kan förbättras och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *