Mina 10 bästa tips inför vasaloppet

Det finns många självklara saker som man tänker på inför vasaloppet såsom att ha bra vallade skidor och att ha åkt tillräckligt många mil/timmar. Det finns kanske en del saker som glöms bort eller som man inte tänker på inledningsvis. Här kommer i alla fall mina 10 bästa tips för hur vasaloppet ska bli en så trevlig upplevelse som möjligt inför, under och efter loppet:

  1. Du behöver ha en accepterande familj som inte har någonting emot att det försvinner extra många timmar i samband med träning inför loppet.
  2. Fri från skador och sjukdomar. Boosta dig själv med vitaminer och vatten så att du håller dig frisk innan loppet. Överträna inte så att du blir skadad utan träna allsidigt
  3. Boka ett bra boende samt ordna skjuts. Bäst är att bo i Sälen för då sparar du restid på morgonen och kan stå på startlinjen i god tid.
  4. Ha ordentligt med överdragskläder vid starten medans du väntar, du kommer dock garanterat bli varm vid första backen…
  5. Backträning. Det blir ett ooops om man har missat backträningen innan man kommer till vasaloppsspåren och ser alla nedförsbackar. Många trillar och det är ett under i mina ögon att fler inte gör illa sig. Du tjänar också mycket tid om du kan stå på i backarna och samtidigt kan göra spårbyten om det skulle vara någon som trillar framför dig. Ta det lugnt i backarna om det inte är så att du kan byta spår.
  6. Mattermos, ett av mina bästa köp. Även om du nu äter Enervit eller som jag Perpetuem så kommer det kännas som ett hål i magen när du kommer till Evertsberg. Om du har supportrar på sidan se till att dom tar med sig lite mat till dig. Det kommer att göra resten av resan skönare om du lägger 5-10 min på att äta.
  7. Ombyte. Ha med ett par tunnare handskar och ett pannband om det ser ut att bli finare väder på eftermiddagen. Kan även vara skönt att byta de svettiga handskarna om det är kallt.
  8. Supportrar är verkligen skönt att ha med sig (obs, de får dock ej vara ömkande…) de ger dig energi att fortsätta samt att de kan ha ombyte med sig till dig och ta hand om blöta saker.
  9. Attityd. Det är ingen ide att stressa under loppet och varför skulle du göra det egentligen? Är du inte expert på skidspårsbyten så förlorar du mer tid av att byta och att trängas i de snabbare spåren. Vill du ha en snabb tid så skulle du ha valt öppet spår på måndagen och sett till att stått bland de som är längst fram. Etappindela loppet funkar alldeles utmärkt med de olika kontrollerna, de små blå kilometer skyltarna blir ens bästa vän.
  10. Energi när du går i mål. Det är riktigt smidigt när du går i mål med att funktionärer har koll på dina skidor, bussar som går till överdragskläderna och duschar. MEN du kommer att få gå från uthämtningen av överdragskläderna till duscharna och det kommer att vara trångt. Så se till att ha med dig eller få av dina supportrar efter målgång lite energi så att du orkar gå de 300 metrarna till duscharna utan att de ska bli en plåga.

Lycka till i morgon ni som åker, jag tänker gotta mig framför tv.

Det här inlägget postades i Friluftsliv, träning och motion, LYCKA och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *