Mindful eating – Medvetet ätande

eller hur man äter ett russin på 10 minuter.

Som ni kanske har läst i ett tidigare inlägg fick jag i julklapp av Peter en matkurs med lite Mindfulness. Sista tillfället så skulle vi prova det här med mindfulness och hur man ska äta medvetet. Jag är själv en sån som i stort sätt inte tänker på vad jag äter när jag äter. Dvs jag kan glufsa i mig en handfull russin utan att blinka för att därefter ta en till handfull. Känner ni igen det? Hur mycket känner jag av smaken då, nja jag tänker i alla fall inte så mycket på det utan det är mest något som sker automatiskt. Detta leder till att vi helt enkelt får i oss för mycket energi utan att det är medvetet. Dels för att vi inte känner av vi blir mätta och dels för att vi äter för mycket onödigheter. Sen så får vi såklart dåligt samvete, eller? Den underbart goda chokladkakan som jag bara tänkte ta en rad på försvann i ett nafs och hur mycket njöt jag av den, antagligen inte så mycket.

Så på sista kurstillfället fick vi ett varsit russin som vi skulle äta medvetet. Så här gör du:

 1. Lägg russinet i handen och titta på det. Vänd på det och studera utseendet med skrynklorna och färgen.
 2. Lukta på russinet. Vad luktar det? Jo antagligen russin.
 3. För russinet till öras och dela det på mitten. Låter det någonting när du delar på det? Vad är det för slags ljud?
 4. Lägg det halva russinet på läppen. Hmm ser inte det lite konstigt ut om jag skulle sitta och göra så med all mat som jag äter?
 5. Placera russinet på tungan och låt det bara ligga där. Känn hur saliven kommer och tänk på smaken.
 6. Ta en tugga. Smakar det mer?
 7. Tugga långsamt och svälj
 8. Känn smaken i munnen. Hur länge stannar smaken kvar? Låt smaken tona bort.

Detta tog ungefär 10 minuter på kursen. Kändes ganska lustigt men det är tankvärt i alla fall. Det är inte ofta som jag stannar upp när jag äter. Fort ska det gå, glufs, glufs…

Det jag tar med mig vidare är i alla fall att jag behöver träna på detta men jag kommer nog inte att göra det lika överdrivet. Till att börja med så skulle jag rekommendera att för varje tugga lägga ner besticken, känna smaken i munnen och kanske ta en klunk vatten i mellan.

Sen så ska jag verkligen se till att njuta när jag väl unnar mig något gott.

Dagens Yogi visdomsord:
See yourself in the mirror of grace.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

0 svar på Mindful eating – Medvetet ätande

 1. Anna Bergqvist skriver:

  Vad tror du att jag gjorde dagen då jag skrev det här: //www.annifey.se/?p=5724? 🙂

  Mamma ringde mig faktiskt i helgen och berättade att hon upplevt sig ett russin.Verkar trenda 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *